Gräddkokt Tjäder eller Orre

Det här är en härlig maträtt som går att tillaga på de flesta viltfåglar.

INGREDIENSER
Tjäder eller Orre 1 st
Gul lök 2 st
Morot 1 st
Purjolök cirka 1 decimeter
Rotselleri 80 gr
Mjölk 1/2 liter
Grädde 1/2 liter
Smör 100 gr
Salt & vitpeppar

GÖR SÅ HÄR
Sätt på ugnen 175 gr
Sycka fågeln efter något styckningsschema du har i någon kokbok. Skär bort låren och bena ur brösten. Hugg fågelskrovet i småbitar. Skär löken, purjon, sellerin och morötterna i bitar. Bryn skrovbitarna i gjutjärnsgrytan till de fått färg men inte bränns och plocka sedan upp dom. Bryn sedan grönsakerna och ta sedan upp dom. Bryn sedan brösten och låren och lägg därefter tillbaks både skrovet och grönsakerna. Häll på hälften av grädden och mjölken eller tills vätskan täcker köttet. Stoppa in grytan i ugnen och låt det puttra mellan 60 - 80 min. Fyll på med grädde och mjölk efter behov under tiden. Efter koktiden ta upp bröst och lår och lägg det i lite aluminiumfolie. Sila av såsen och koka ner den till cirka 7-8 dl. Vispa ner smöret i tärningar smaka av med salt och peppar

Serveras gärna med smörstekta kantareller rårörda lingon hasselbackspotatis eller potatispuré.

VINTIPS!
Campillio Reserva Rioja Spanien. Den här Riojan får tjädern att sjunga med sin härligt mjuka och varma smakrikedom.

Bon appétit!

Våra Öppettider

Butiken endast öppen för
beställningar via vår hemsida.

Svartrökarna AB

Gudbyvägen 49
Upplands Väsby  
Hitta Hit!

Kontakta oss

E-post: info@svartrokarna.se
Tel. Johan: 076 8000 451
Tel. Conny: 076 8000 428