Fyllda Isterband

Man behöver inte alltid steka isterbanden. Prova det här, både enkelt och gott!
Som tillbehör kan du göra en härlig hemlagad mos eller lite stuvad potatis.

INGREDIENSER
4 Portioner
Isterband syrliga ca 8 st.

Fyllning
1/2 gul lök
1/2 dl hackade inlagda rödbetor
1 saltgurka
1/2 äpple

GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 225°. Skåra isterbanden på längden och lägg dem i en ugnssäker form. Skala och hacka lök och äpple. Fräs löken i smör och blanda i äppelhacket. Hacka rödbetorna och saltgurkan och blanda ner. Fördela fyllningen i de skårade isterbanden och ställ in dem i ugnen i 15-20 minuter. 
Om man vill piffa till det ytterligare lite kan man riva lite fin västerbottensost över isterbanden

Christinas Isterbands fyllning, en annan variant

Hacka Kiwi och purjolök i lagom mängd för antal Isterband.
Blanda i lite färskriven ingefära efter eget tycke och smak
Blanda till sist i ett par matskedar Mango chutney

Fyll sedan isterbanden på samma sätt som i receptet ovan och stoppa dom i ugnen

 

Lycka till!
Svartrökarna

Ört- och citrondoftande älgfärsbiffar

Med ostfyllning. Kombinationen av älg, citron, rosmarin och västerbottenost är en smakupplevelse tillsammans med sparris- och potatismos.

INGREDIENSER
4 portioner

700 g älgfärs
1 dl havregryn
1 dl mjölk
Salt och nymald svartpeppar
1ägg
1/2 tsk torkad rosmarin
1 citron, finrivet skal och pressad saft
150 gr västerbottensost i 8 bitar
Smör till pannan

SPARRISMOS
1 kg potatis av mjölig sort, i bitar
1-2 dl mjölk
25 gram smör till pannan
2 dl grön sparris, i bitar
Salt och nymald vitpeppar

Till servering
2 dl matyoghurt
god sallad


GÖR SÅ HÄR
Blanda havregryn och mjölk och låt stå i 5 minuter. Blanda färs med citron, salt och peppar, rör ner ägg, rosmarin och havreblandningen. Platta ut färsen till åtta rundlar, lägg på ostbitarna och vik ihop och forma biffarna. Var noga med att trycka ihop skarvarna så att inte osten sipprar ut. Stek biffarna gyllene i smör tills köttsaften som tränger upp är nästan genomskinnlig, ca 5 min. Koka potatisen nästan mjuk i vatten. Värm mjölken. Bryn smöret och förväll sparrisen. Lägg sparrisen i smöret. Häll av vattnet från potatisen och mosa sönder bitarna med en potatisstöt. Vispa ner mjölken lite i taget. Blanda i sparrisen och det brynta smöret. Smaka av det med lite sal och peppar. Servera biffarna med sparrismos, matyoghurt och en god sallad.

Lycka till!
Svartrökarna

Svartrökarnas Havtornskaka

INGREDIENSER

3 ägg
2 dl. strösocker
3,5 dl. vetemjöl
2 tsk. bakpulver
2 tsk. vaniljsocker
75g. smält smör
2 msk. saft av citron
2 msk. rivet skal av citron
1 dl. Svartrökarnas Havtornsmarmelad

GÖR SÅ HÄR

Sätt på ugnen på 175­ grader. 
Vispa ägg och socker poröst. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i ägg och sockersmeten. Tillsätt sedan det smälta smöret, citronsaften, citronskalet och Havtornsmarmeladen och rör om. Häll smeten i en smörad och bröad form. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min. Låt kallna. Sikta florsocker på kakan. 

Servera med: Vaniljglass eller vispad grädde smaksatt med lite vaniljsocker 

Lamkotletter i citron och honungssås

INGREDIENSER
4 portioner

8 kotletter av lamm
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 1/2 dl Matlagningsgrädde 15%
1 köttbuljongtärning
1 msk flytande honung
1 tsk rivet citronskal
1 pressad vitlöksklyfta
salt och peppar

GÖR SÅ HÄR
Krydda kotletterna med salt och peppar. Stek dem i smör i en stekpanna, 2-3 min på varje sida. Lyft upp dem och gör ren pannan. Vispa ihop grädde, smulad buljongtärning, honung, citronskal och vitlök. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Hit kan rätten förberedas. Lägg ner kotletterna i såsen och låt dem puttra några minuter. Servera med pasta och lättkokta grönsaker. 

Skinksenap i världsklass!

Här har vi fått in ett recept från Lars & Anna-Carin i Täby som vi gillar!

INGREDIENSER


1 burk Colman´s senapspulver (den gula plåtburken), 100 gram
2,3 dl socker
3 dl vispgrädde
 
Vispa samman ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Koka därefter upp under ständig omrörning, så att senapen ej bränner i botten. Ta tid på dig, och låt den gärna koka upp på svag värme. Ha köksfläkten på, så slipper du tårar i ögonen när aromen stiger. Dra kastrullen av värmen och häll upp på glasburkar som du försluter omgående med tätt lock. När senapen svalnar bildas ett lätt undertryck i burken som är bra under mognadstiden i kylen.
Vill du, så kan du smaksätta senapen med 1-2 msk konjak innan du häller den på burk. Senapen kan avnjutas tämligen omgående, men någon veckas lagring höjer upplevelsen väsentligt.

Hälsningar
Lars & Anna-Carin

Gräddkokt Tjäder eller Orre

Det här är en härlig maträtt som går att tillaga på de flesta viltfåglar.

INGREDIENSER
Tjäder eller Orre 1 st
Gul lök 2 st
Morot 1 st
Purjolök cirka 1 decimeter
Rotselleri 80 gr
Mjölk 1/2 liter
Grädde 1/2 liter
Smör 100 gr
Salt & vitpeppar

GÖR SÅ HÄR
Sätt på ugnen 175 gr
Sycka fågeln efter något styckningsschema du har i någon kokbok. Skär bort låren och bena ur brösten. Hugg fågelskrovet i småbitar. Skär löken, purjon, sellerin och morötterna i bitar. Bryn skrovbitarna i gjutjärnsgrytan till de fått färg men inte bränns och plocka sedan upp dom. Bryn sedan grönsakerna och ta sedan upp dom. Bryn sedan brösten och låren och lägg därefter tillbaks både skrovet och grönsakerna. Häll på hälften av grädden och mjölken eller tills vätskan täcker köttet. Stoppa in grytan i ugnen och låt det puttra mellan 60 - 80 min. Fyll på med grädde och mjölk efter behov under tiden. Efter koktiden ta upp bröst och lår och lägg det i lite aluminiumfolie. Sila av såsen och koka ner den till cirka 7-8 dl. Vispa ner smöret i tärningar smaka av med salt och peppar

Serveras gärna med smörstekta kantareller rårörda lingon hasselbackspotatis eller potatispuré.

VINTIPS!
Campillio Reserva Rioja Spanien. Den här Riojan får tjädern att sjunga med sin härligt mjuka och varma smakrikedom.

Bon appétit!

Anns salladsdressing

Den här härliga salladsdressingen fick vi av Ann som är stammis hos oss. Den har en kryddbas på en av våra kryddor som heter Persilade. Alla våra krydder är helt utan tillsatser vilket inte är så vanligt.

Gör så här
Finhacka en charlottenlök. Lägg samtliga ingredienser i en bunke. Blanda samman allt med en mixerstav och simsalabim så har du en härlig dressing.

INGREDIENSER
1 st Charlottenlök
2 msk Balsamvinäger
1 msk vatten
1 tsk dijonsenap
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 msk Persilade krydda
1 dl Kallpressad Julitaolja eller olivolja
Saft av en 1/2 citron
1 nypa socker

Oxrulader i gräddsås

Det här är en klassisk rätt som tyvärr är lite bortglömd. Man lagar till den på 15 minuter och det blirfantastiskt gott.

Börja med att hälsa på oss och inhandla den mängd färdiga oxrulader du behöver. 
Räkna med cirka 3-4 rulader per person.
Ibland har vi det färdigt i disken om inte så fixar vi till det när du kommer. Vi gör oxruladerna på nötinnanlår och vi späckar dom med vårt härliga basturökta sidfläsk.

Väl hemma smörar du en panna och bryner sakta ruladerna runt om ett par minuter. Häll sedan på grädde i önskad mängd och låt ruladerna ligga och puttra i grädden på lite svagare värme i cirka 10 min. Om du vill smaksätta såsen lägg då i en tsk svartvinbärsgele direkt i pannan och låt det koka in lite i grädden.

Under tiden ruladerna puttrar kan du koka lite potatis eller göra en puré som passar utmärkt till ruladerna. Som tillbehör lingonsylt eller gelé.

Svårare än så här är det inte att fixa till en höjdarmiddag.

Lycka till med middagen!

Fläskkotletter med stuvade champinjoner

Det är är ett härligt recept som är inskickat av Lars en av våra gourmetkunder.

INGREDIENSER STUVNING
300-400 gr champinjoner
3 msk smör
1 tsk kinesisk eller japansk soja
1 msk vetemjöl
3 dl tjock grädde
1 msk sherry eller portvin om du vill

GÖR SÅ HÄR
Skiva champinjonerna lövtunt. Fräs dom i smöret i en kastrull tills all vätska kokat in i svampen och börjat brynas. Pudra över mjölet och rör ner grädden samt krydda med salt peppar soja och eventuellt portvin eller sherry. Låt stuvningen puttra i cirka 30 min så den blir blank och mustig. Stuvningen kan med fördel göras i förväg.

FLÄSKKOTLETTER
4 st härliga bondkotletter från Svartrökarna
Smör till stekning
Salt peppar och vetemjöl

GÖR SÅ HÄR
Snitta genom svål och fettrand varannan cm in till köttet. Vil du inte ha med svålen så skär bort den men spara fettranden för den smälter bort och sätter en fin smak. Krydda kotletterna och vänd dom i lite vetemjöl. Du kan räkna med att de här stora kotletterna behöver gå cirka 6-8 min på varje sida. Är köttsaften klar så är kotletten redo. Spar köttsaften som smaksättare det är fantastiska smaker i den.

Till det här kan ni med fördel servera ugnstekt klyftpotatis och en klick lättsockrad äppelmos.

Bon appétit!

Svartrökarnas Julskinkor

För att lyckas med vår skinka är det mycket viktigt att rätt stämmning har infunnit sig.
Vi brukar ha en lugn julskiva med tex Bing Crossby i bakgrunden. lite uppvärmd glögg i glasen och framför allt bör man se till att ljusen i granen redan är monterade och klara.
Att laga till skinka kan göras på många olika sätt men här kommer ett tips från oss hur man kan gå till väga.

Lycka till och God Jul från Svartrökarna!

Svartrökarnas skinka är en färsk lättrimmad skinka. Tag av plasten men låt nätet sitta kvar. Skölj skinkan lite snabbt under kallt rinnande vatten. Stick in en termometer i mitten på skinkans tjockaste del.

UNGSBAKAD JULSKINKA
Lägg skinkan med svålen upp och väl insvept i ugnsfolie i en långpanna. Placera i nedre delen av ugnen och tillaga i 175º ca 50-75 min/kg skinka. Alternativt tillaga skinkan utan folie i 125ºca 1-2 t/kg skinka. Julskinkan är klar när termometern visar 72-75º. Vi brukar hålla oss till den lägre tempraturen eftersom temperaturen alltid stiger ett par grader efter att man tagit ut skinkan.

 KOKAD JULSKINKA
Lägg skinkan i en gryta och täck med vatten. Koka upp och låt sjuda på svag värme under lock tillsammans med några kryddpepparkorn, lagerblad, en gul lök och en bit morot i ca 40-60min/kg skinka. Låt kokspadet svalna snabbt och använd det till julkål, doppspad och grönkålssoppa.

GRILJERING
Sätt ugnen på 200º. Ta bort svålen och lägg skinkan på ett ugnssäkert fat. Blanda 4 msk senap,1 msk socker och 2 äggulor. Piffa ev upp griljeringen med lite ingefära och/eller byt ut sockermot honung. Pensla blandningen på skinkan och strö över lite ströbröd. Ställ in skinkan i ugnentills den fått fin färg, ca 15 min. Ös ev med skinkspad under tiden så blir paneringen extraspröd. Dekorera med hela kryddnejlikor.

Våra Öppettider

Butiken endast öppen för
beställningar via vår hemsida.

Svartrökarna AB

Gudbyvägen 49
Upplands Väsby  
Hitta Hit!

Kontakta oss

E-post: info@svartrokarna.se
Tel. Johan: 076 8000 451
Tel. Conny: 076 8000 428